Zuid-Frankrijk

Zuid-Frankrijk is het deel van Frankrijk dat met een denkbeeldig getrokken lijn vanaf de Alpen tot de Golf van Biskaje ligt. Een deel van Zuid-Frankrijk ligt aan de Middellandse zee. De hoofdstad van de Zuid-Frankrijk is Marseille.

Grote steden

De grootste steden die in Zuid-Frankrijk liggen zijn Marseille, Nice, Lyon en Toulouse. Marseille heeft ongeveer 850 duizend inwoners en is na Parijs de grootste stad van heel Frankrijk ook zit in Marseille de grootste handelshaven van Frankrijk. Het toerisme is in opkomst in Marseille doordat er een TGV lijn tussen Parijs en Marseille is aangelegd en er meer ruimte op het vliegveld is gekomen voor goedkope tickets. Marseille is ook de hoofdstad van de regio de Côte d’Azur. De tweede grootste stad van Zuid-Frankrijk is Toulouse met ongeveer 450 duizend inwoners. Toulouse is een multiculturele stad, zo hoor je in de Franse taal die ze daar spreken Spaanse accenten en zie je in veel van de gebouwen Italiaanse bouwkunsten terug. Ook is Toulouse de ruimte en luchtvaart stad van Frankrijk en op dat gebied kun je veel ontdekken. Nice ligt aan de Middellandse zee en heeft ongeveer 350 duizend inwoners. Nice trekt de meeste toeristen en is de marktleider van de Côte d’Azur. De vierde stad is van Zuid-Frankrijk is Montpellier en heeft ongeveer 260 duizend inwoners. Montpellier staat bekend om hun mooie oude stadscentrum met vele smalle straatjes. In het centrum van Montpellier zijn veel straatmuzikanten te vinden die hun act opvoeren in historische stijl.

zuid frankrijk

Côte d’Azur

  • De Côte d'Azur is een heel toeristisch gebied aan de Franse kust en verzorgt jaarlijks meer dan 60 miljoen overnachtingen. Één derde deel van de inwoners van de Côte d’Azur is werkzaam in het toerisme . De zon schijnt gemiddeld 300 dagen in deze regio en de Côte d’Azur zit vol met mooie stranden en restaurants. In de Côte d’Azur vind je veel verschillende soorten natuur, zo heb je mooie stranden maar ook gebieden met veel bossen, bergen en valleien. Ook kun je in de zee langs de kust veel kleine eilandjes en rotsen vinden. De Côte d’Azur staat ook bekend om de lange boulevards waar veel geshopt wordt door vakantiegangers. Daarnaast wonen er veel kunstenaars in de Côte d’Azur. Ook heeft onder andere Vincent van Gogh verschillende schilderijen gemaakt van de mooie gebieden in Frankrijk. Ook zijn er veel gepensioneerde die tegen het einde van de winter en het begin van de lente naar Frankrijk trekken om daar te genieten van het lekkere weer. De Côte d’Azur staat ook bekend om de luxe jachten en er zijn vele jachthavens.