Weer Frankrijk

Frankrijk heeft vier brede klimaatzones: de vochtige kustzone ten westen van de lijn Bayonne-Lille met koele zomers; een semi-continentaal gebied met koude winters en hete zomers in Elzas-Lotharingen, langs de Rhodanian-corridor en in de bergachtige massieven (Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief); een tussengebied met koude winters en hete zomers in het noorden, de regio Parijs en de centrale regio; en een mediterrane zone met milde winters en vrij hete zomers in het zuiden van Frankrijk.

Klimaat

Het klimaat in de regio Parijs is variabel. Er is een kans op een stortbui in de lente of een onweersbui in de zomer. Temperatuur varieert tussen 20 ° C en 26 ° C van mei tot oktober. De lente in Parijs is mild en relatief droog en de herfst is even uitgebreid. Juli en augustus zijn de warmste maanden. Dagelijkse gemiddelde maximumtemperaturen variëren van 6 ° C in januari tot 26 ° C in augustus. De natste maand is gemiddeld oktober (71 mm), wanneer zware onweersbuien mogelijk zijn. Bretagne in het uiterste westen is de natste Franse plaats, vooral tussen oktober en november. Juli is de droogste maand voor de Bretoenen.

weer frankrijk

Middellandse Zeekust

In het zuiden heeft de Middellandse Zeekust het droogste klimaat met in het voor- en najaar enige opvallende regen. De Provence (in het zuidoosten) speelt af en toe onwillig gastheer voor le mistral, een sterke, koude en droge wind die de winter in blaast voor een periode van slechts een paar dagen tot een paar weken. De mediterrane kustlijn en Corsica hebben veel zon tijdens de zomermaanden, en verfrissende zeewind. Gemiddelde dagelijkse maximale temperaturen bereiken een warme 27 ° C in augustus, en een gemiddelde van 12 uur zonneschijn per dag. In het zomerseizoen kunnen 25 tot 30 droge dagen per maand worden verwacht. Aan de Atlantische kust en in Bordeaux is het klimaat over het algemeen mild met temperaturen van gemiddeld 11 ° C in de winter, tot 27 ° C in de zomer, en neerslag verspreid over het jaar. Met de dagen fris en mogelijk vochtig in het voorjaar en vaak zonnig in de herfst, is het klimaat een van de belangrijkste factoren achter Bordeauxs hoogwaardige wijn die het produceert.

Alpen

Het weer in de Franse Alpen varieert van noord tot zuid. De noordelijke Alpen (de Savooiekool) zijn onderhevig aan oceanische invloeden, wat resulteert in overvloedige neerslag het hele jaar door met lage temperaturen, en koude winters met soms zware sneeuwval. Briancon, in de Alpen, heeft een gemiddelde temperatuur van -2 ° C in januari en 17 ° C in juli. Tijdens het warme seizoen blazen de lokale winden langs de brede valleien van deze regio en tegen de middag stijgt er warme lucht op uit de valleien, waardoor zich rondom de meeste bergtoppen wolken vormen. De hoogten kunnen soms stormen aantrekken die zowel gewelddadig als spectaculair zijn. De zuidelijke Alpen (Provence en de Cote D'Azur) genieten van een typisch mediterraan klimaat, met veel zon, droog weer, heldere hemel en geen mist of mist. De herfst is de beste tijd van het jaar in deze regio. Af en toe kunnen hevige stormen voorkomen, maar deze worden altijd gevolgd door zonnige periodes.