Provincies Frankrijk

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn keuken, mode, cultuur en taal. Het is de meest bezochte toeristische bestemming ter wereld.Een belangrijke speler op het wereldtoneel en een land in het politieke hart van Europa, Frankrijk betaalde tijdens de twee wereldoorlogen zowel op economisch als op menselijk vlak een hoge prijs.De jaren daarna volgden langdurige conflicten die culmineerden in onafhankelijkheid voor Algerije en de meeste andere Franse koloniën in Afrika, evenals dekolonisatie in Zuidoost-Azië.Frankrijk was een van de grondleggers van de Europese integratie toen het continent na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog opnieuw wilde opbouwen.

Provincies

Het koninkrijk van Frankrijk was georganiseerd in provincies tot 4 maart 1790, toen de oprichting van het departement (Frans: departement) de provincies overstijgt. De provincies van Frankrijk waren ongeveer gelijk aan de historische graafschappen van Engeland. Ze kwamen in hun definitieve vorm in de loop van vele honderden jaren, aangezien vele tientallen semionafhankelijke leengoederen en voormalige onafhankelijke landen opgenomen werden in het Franse koninklijke domein. Vanwege de lukrake manier waarop de provincies evolueerden, hadden ze allemaal hun eigen feodale tradities, wetten, belastingstelsels, gerechtshoven, en het systeem vormde een belemmering voor een effectief bestuur van het hele land vanuit Parijs. Tijdens de eerste jaren van de Franse Revolutie, in een poging om het bestuur van het hele land te centraliseren en de invloed van de Franse adel over het land te verwijderen, werd het hele provinciesysteem afgeschaft en vervangen door het systeem van afdelingen in het land gebruik vandaag.In sommige gevallen delen verschillende moderne regio's of afdelingen namen met de historische provincies, en hun grenzen kunnen ruwweg hetzelfde gebied beslaan. Onderstaande lijst toont de belangrijkste provincies van Frankrijk ten tijde van hun ontbinding tijdens de Franse Revolutie. Hoofdsteden worden tussen haakjes weergegeven. Vette letters wijzen op een stad die ook de zetel was van een gerechtelijk en quasi-wetgevend orgaan dat ofwel een parlement wordt genoemd (niet te verwarren met een parlement) of een vicevoorzitter (soevereine raad). In sommige gevallen kwam dit lichaam bijeen in een andere stad dan de hoofdstad.

Religies

Steden en provicies
Île-de-France (Parijs)
Berry (Bourges)
Orléanais (Orléans)
Normandië (Rouen)
Languedoc (Toulouse)
Lyonnais (Lyon)
Dauphiné (Grenoble)
Champagne (Troyes)
Aunis (La Rochelle)
Saintonge (Saintes)
Poitou (Poitiers)
Guyenne en Gascogne (Bordeaux)
Bourgogne (Dijon)
Picardië (Amiens)
Anjou (Angers)
Provence (Aix-en-Provence)
Angoumois (Angoulême)
Bourbonnais (Moulins)
Marche (Guéret)
Bretagne (Rennes)
Maine (Le Mans)
Touraine (rondleidingen)
Limousin (Limoges)
Foix (Foix)
Auvergne (Clermont-Ferrand)
Béarn (Pau)
Elzas (Straatsburg, conseils souverains in Colmar)
Artois (Arras)
Roussillon (Perpignan)
Vlaanderen en Henegouwen (Lille, conseils souverains in Douai)
Franche-Comté (Besançon)
Lorraine (Nancy); Trois-Évêchés (drie bisdommen binnen Lorraine): Metz, Toul en Verdun
Corsica (Ajaccio, conseils souverains in Bastia)
Nivernais (Nevers)
Gebieden die geen deel uitmaakten van het Koninkrijk Frankrijk, hoewel ze op dit moment deel uitmaken van het Franse stadsgebied Comtat Venaissin, een pauselijk leengoed (Avignon)
Keizerlijke vrije stad Mulhouse
Savoye (Chambéry), een Sardijns leengoed
Nice (Nice), een Sardijns leengoed
Montbéliard (Montbéliard), een leengoed van Württemberg

Website door BlueBird Media 2021