Frans eten

De Fransen staan bekend als mensen die van lekker eten houden. De typisch Franse gerechten die iedereen wel kent zijn de croissants, stokbrood, wijn, champagne, kazen en escargots.

Croissants

Een croissant is een broodje gemaakt van bladerdeeg dat gerezen is en de vorm heeft van een halve maan. De croissant staat bekend als het ontbijtbroodje van Frankrijk. De croissant is in 1839 ontworpen door een Weense zakenman die typisch Weense broodjes verkocht in Parijs en hij maakte een variant van een typisch Weens broodje en noemde het een croissant.

Stokbrood

De Franse naam voor een stokbrood is de baguette. De baguette is in de 19e eeuw ontworpen en wordt op de dag van vandaag nog veel gegeten. Het gewicht van een standaard baguette in Frankrijk is 250 gram. De stokbroden in Nederland wijken wel iets af van de echte baguettes uit Frankrijk omdat we in Nederland 2 andere ingrediënten gebruiken. Er bestaat ook een kleine baguette die we in Nederland de pistolet noemen. Het stokbrood is ongeveer sinds 1965 in Nederland. Stokbrood wordt vaak gebruikt als voorgerecht met kruidenboter en het wordt vaak gebruikt als bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue.

frans eten

Wijn

Wijn is een drank met alcohol die wordt gemaakt door het vergisten van druivensap. In Frankrijk staat ongeveer 800.000 hectare wijngaarden dat is meer dan 10% van alle wijngaarden in de wereld. Frankrijk is ingehaald door de Verenigde Staten op het gebied van wijnconsumptie per hoofd maar dat komt omdat de Verenigde Staten veel meer inwoners heeft dan Frankrijk. Er zijn 3 soorten wijn: witte wijn, rode wijn en rosé. De bekendste rode wijnen zijn de Carbernet Sauvignon en de Merlot. De bekendste witte wijnen zijn de Chardonnay, de Merlot Blanc en de Sauvignon Blanc. De rode wijnen worden gemaakt van blauw druiven en door de kleurstof die in de schil van de druif zit, de witte wijn kan van blauwe en witte druiven worden gemaakt alleen moet van de blauwe druiven alleen het sap zonder kleurstof worden gepakt. Rosé wordt ook gemaakt van blauwe druiven.

Kazen

In Frankrijk zijn er ongeveer 400 tot 500 verschillende soorten kaas. Brie is misschien wel de meeste bekende Franse kaas in Nederland. Brie is een van de vele schimmelkazen die in Frankrijk wordt gemaakt en heeft zoals veel andere kazen een vrij zachte binnenkant met een stevig korst. Ook worden er in Frankrijk veel kazen gemaakt van geiten- en schapenmelk. Kaas wordt in Frankrijk veel gegeten net na de warme maaltijd dat wordt het klaasplateau genoemd. De kazen verschillen allemaal in smaak dat kan komen door de tijd die de kaas krijgt om te rijpen of door de staat van de melk toen de kaas werd gemaakt.

Escargots

De gekookte landslak is een typisch specialiteit uit de keuken van Frankrijk. Tegenwoordig wordt de escargots ook steeds vaker gegeten in Nederland. De slakken worden gekweekt om gegeten te worden maar kunnen pas worden opgegeten als de darmkanalen schoon zijn. De slakken worden vooral als voorgerecht gegeten met stokbrood en een beetje kruidenboter dat op de ingang van het huisje wordt gedaan. De slakken worden met behulp van speciale slakken tangen en vorkjes gegeten.